Twaróg - Frykas Babci Krysi

Góra Sera

ul. Długa 133
43-227 Góra
tel. 660 816 468, 504 539 638
e-mail: malcher.mate@gmail.com 
Facebook: @Góra Sera

 

Gospodarstwo Państwa Malcherów ma ponad 100-letnią tradycję. Od zawsze było w nim hodowane bydło mleczne, a z mleka wytwarzany nabiał. Smak tych produktów znali wszyscy domownicy, jak i sąsiedzi.

Marka Góra Sera odzwierciedla przywiązanie właścicieli do swojej ziemi.  

 

Tradycja przygotowywania twarogu była obecna w domu Państwa Malcherów od wielu lat. Przekazane przez babcię receptury i smaki pamiętane z dzieciństwa pozwoliły przygotować produkt, który jest w 100% naturalny, domowy i swojski. Ręcznie wytwarzany twaróg produkowany jest wyłącznie z mleka pozyskiwanego z krów hodowanych we własnym gospodarstwie. Jak mówią właściciele Góry Sera - do produkcji Frykasu Babci Krysi nie potrzeba niczego innego oprócz odrobiny pasji i czasu. 

Na uwagę zasługuje nazwa twarogu, która nawiązuje do osoby babci Krysi, która wytwarzała twaróg w domu Państwa Malcherów, a następnie przekazała recepturę kolejnym pokoleniom. 

Twaróg Frykas Babci Krysi w czerwcu 2023 roku zdobył I miejsce w konkursie „Kryształowy ser – konkurs na najlepszy ser w województwie śląskim” w kategorii serów świeżych.