Komisja
O przyznaniu prawa do używania marki dla konkretnego produktu bądź też grupy produktów decyduje powoływana na okres dwóch lat Komisja Certyfikacyjna. W skład Komisji wchodzą m.in. przedstawiciele Koordynatora marki (Powiatu Pszczyńskiego) i Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej oraz lokalnych twórców i producentów. Lokalni twórcy i producenci stanowią co najmniej połowę składu Komisji.
Komisja zwoływana jest w miarę potrzeb, jednak nie rzadziej niż raz w roku. Termin jej posiedzenia publikowany jest na stronie internetowej marki.
Na posiedzenie Komisja może zaprosić, oprócz Wnioskodawców, również inne osoby (np. specjalistów z danej dziedziny z głosem doradczym).
Zadaniem Komisji jest m.in.:
- ocena wniosków i podejmowanie decyzji w sprawie przyznania marki,
- podejmowanie decyzji w sprawie odebrania prawa do używania marki,
- wprowadzanie zmian dot. „Zasad przyznawania i używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej”,
- przeprowadzanie wizyt monitorujących u Wnioskodawców/Użytkowników marki.
Aktualny skład Komisji Certyfikacyjnej:
- Grzegorz Cempura (Towarzystwo Miłośników Ziemi Pszczyńskiej) – Przewodniczący Komisji
- Damian Cieszewski (Powiat Pszczyński) – Wiceprzewodniczący Komisji
- Dominika Gonciarz (Skansen Zagroda Wsi Pszczyńskiej) - członek Komisji
- Wanda Wyroba (Koło Gospodyń Wiejskich w Ćwiklicach) – członek Komisji
- Ewa Witosz (Karczma Wiejska z Jankowic) – członek Komisji
- Marlena Przewoźnik (Gospodarstwo Przewoźnikówka z Pielgrzymowic) - członek Komisji
- Marek Ryguła (Zacisze Restauracja z Tradycjami z Brzeźc) – członek Komisji
- Jarosław Nowak (Piekarnia-Cukiernia Nowak z Brzeźc) – członek Komisji
- Grzegorz Sztoler (historyk) - członek Komisji
Posiedzenia Komisji Certyfikacyjnej
- 15.11.2022
- 31.01.2023
- 15.02.2023
- 21.02.2023
- 28.02.2023
- 07.03.2023
- 07.11.2023
- 30.01.2024
- 06.02.2024
- 13.02.2024
- 20.02.2024
- 27.02.2024
- 19.03.2024