Wiślańska Bania z pomarańczą i wanilią
Farma Różnorodności
Zyta Błąkała Rolniczy Handel Detaliczny
ul. Hodowców 45
43-243 Wisła Wielka
tel.: 782 978 074
e-mail: farma.roznorodnosci@op.pl
facebook.com/farma.roznorodnosci
Dynia to niekwestionowany lider jesiennego menu. Odkryta przez Krzysztofa Kolumba podczas podróży do Ameryki, najpierw pojawiła się w Europie zachodniej, a z biegiem czasu zawitała także na polskie stoły. Na Śląsku zwana jest banią.
Farma Różnorodności z Wisły Wielkiej specjalizuje się w przetwórstwie warzyw i owoców, do uprawy których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Szczególną rolę w działalności gospodarstwa odgrywają przetwory z dyni.
Wiślańska Bania jest jedną z najbardziej zaskakujących pozycji występujących w tej domowej przetwórni. Smak dyni w połączeniu z pomarańczą został wzbogacony nutą wanilii. Swoje zastosowanie odnajduje jako dodatek do gofrów, naleśników, słodkiego pieczywa, ale sprawdza się również jako przysmak spożywany solo.