Matołek z czarnuszką – ser kozi dojrzewający
Gospodarstwo Przewoźnikówka
Marlena i Piotr Przewoźnikowie
ul. Podlesie 1
43-252 Pielgrzymowice
tel. 602 639 888
e-mail: przewoznikowka@gmail.com
W Przewoźnikówce powstają produkty wytwarzane ręcznie – sposób ten nawiązuje do tradycji serowarów. Są to sery produkowane z najwyższej jakości mleka, pochodzącego wyłącznie od zwierząt z własnej hodowli, karmionych naturalnie i tradycyjnie.
Produkty Gospodarstwa Przewoźnikówka uzyskały certyfikat i zostały wpisane do przewodnika: Dobre Bo Lokalne by Loocalio, a w 2022 r. zostały zamieszczone również w wersji książkowej przewodnika oraz w aplikacji nearB.
Tradycyjne produkty Gospodarstwa Przewoźnikówka zostały także docenione w 2021 roku certyfikatem w ramach ogólnopolskiego programu „Doceń polskie”, otrzymując maksymalną liczbę punktów.
W 2020 roku Gospodarstwo Przewoźnikówka zdobyło z kolei pierwsze miejsce w Wielkim Serwowaniu.
Wyjątkowe wyroby Przewoźnikówki można nabyć na licznych jarmarkach i targowiskach, ale najczęściej bezpośrednio w gospodarstwie, korzystając z uroków wsi i bliskiego kontaktu ze zwierzętami, w tym głównie w koziej zagrodzie.
Matołek z czarnuszką – ser kozi dojrzewający z dodatkiem czarnuszki
Miękki ser podpuszczkowy kozi z dodatkiem nasion czarnuszki, która nadaje mu głębokiego i wyrazistego smaku.
Matołek produkowany jest z mleka niepasteryzowanego. Zwarta struktura pozwala na krojenie go w plastry lub kostki. Stanowi idealny dodatek do śniadań. Charakteryzuje go delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak. Doskonale topi się czy grilluje, a ponadto świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych lub jako składnik lazanii czy pizzy. Szczególnie polecany jest dla osób z alergią na mleko krowie.