Mieszkańcy powiatu poczuli klimat Świąt Wielkanocnych
Jarmark Wielkanocny, zorganizowany w miniony weekend przez Powiat Pszczyński oraz Agencję Rozwoju i Promocji Ziemi Pszczyńskiej, przyciągnął do pszczyńskiego skansenu prawdziwe tłumy miłośników tradycji i lokalnych produktów.
Świąteczne kramy wypełniły się po brzegi świątecznymi specjałami, lokalnymi wyrobami i rękodziełem, które oferowali producenci produktów certyfikowanych Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej. Były produkty do koszyczka - babki wielkanocne, baranki, zajączki, domowe ciasteczka, pieczywo, swojskie wędzonki i wędliny. Do tego sery, mleko, masło, jaja, makarony, grzybki, miody, orzechy, świeża wołowina, zakwas na żurek, lokalne piwa i nalewki.
Nie brakowało pysznych domowych pasztetów, smarowideł, przetworów, naturalnych soków i wyczekiwanej śląskiej kopy. Nie zabrakłoi również kosmetyków, borowiny i solanki, wyrobów z lawendy, świeczek z wosku pszczelego, obrusów, serwetek i przeróżnych ozdób wielkanocnych. Były też lokalne dania na ciepło, w tym certyfikowana rolada z kluskami i modrą kapustą oraz suszecka ciapkapusta.
Jarmarkowi Wielkanocnemu towarzyszyły atrakcyjne wydarzenia kulturalne oraz warsztaty. W niedzielę uczestnicy warsztatów florystycznych własnoręcznie przy pomocy Marty Kapicy i Katarzyny Bobli przygotowywali przepiękne kompozycje wielkanocne i świąteczne dekoracje, w których dominowały świeże kwiaty, głównie narcyzy. Warsztaty zdobienia pisanek poprowadziła Bernadetta Kędzior. Dzieci zdobiły pisanki z wykorzystaniem roślin, a dorośli przy pomocy szpilki - woskiem.
Uczestnicy warsztatów cukierniczych, które prowadzili Jarosław i Danuta Nowakowie, właścicieli Piekarni-Cukierni Nowak z Brzeźc w ciągu dwóch dni udekorowali kilkaset babek i mazurków wielkanocnych. W niedzielę w części artystycznej na scenie wystąpił Dziecięcy Zespół Regionalny „Jedynka”, Pszczyńska Orkiestra Ludowa, a na zakończenie Karol Ochodek Trio.
W trakcie Jarmarku Wielkanocnego w skansenie wicestarosta Damian Cieszewski i prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej, a zarazem przewodniczący komisji certyfikacyjnej Grzegorz Cempura wręczyli certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej producentom, którzy przeszli pomyślnie III certyfikację oraz wytwórcom, którzy otrzymali znak jakości dwa lata temu i starali się o ponowne przyznanie marki.
Bardzo dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w organizację jarmarku, a przede wszystkim naszym wspaniałym Producentom, dzięki którym to wydarzenie było tak wyjątkowe.