III nabór zakończony, prace Komisji trwają...
Początkiem stycznia zakończył się nabór wniosków o przyznanie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. O certyfikat starają się kolejni producenci, a komisja przystąpiła do pracy. W trzecim naborze wnioski złożyło 30 lokalnych producentów, w tym 13 nowych, których produkty nie zostały jeszcze wyróżnione certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Wnioskodawcy ubiegają się o znak jakości dla 60 produktów - o certyfikację 39 nowych wyrobów oraz o ponowne przyznanie certyfikatu dla 21 swoich produktów. – Znak jakości przyznawany jest na okres dwóch lat. Pierwsze certyfikaty przyznawaliśmy w 2022 roku, stąd produkty, które uzyskały znak jakości podczas pierwszego naboru muszą ponownie przejść proces certyfikacji. W ten sposób, chcemy kontrolować, czy jakość produktów jest w dalszym ciągu utrzymana na wysokim poziomie – mówi wicestarosta Damian Cieszewski, wiceprzewodniczący komisji certyfikacyjnej.
Przed komisją teraz sporo pracy, jej członkowie spotykają się z wnioskodawcami, którzy prezentują swoje wyroby. Pierwsze spotkanie odbyło się 30 stycznia w Starostwie Powiatowym w Pszczynie, kolejne już w przyszłym tygodniu. Komisja certyfikacyjna powinna zakończyć prace końcem lutego.
Podczas spotkań z lokalnymi producentami, członkowie komisji oceniają, czy dany produkt spełnia wymagane kryteria. W trzecim naborze producenci zgłosili m.in. przetwory, syropy z owoców, makarony, masła, mięsa i wędliny, wyroby rękodzielnicze, miody, piwa rzemieślnicze i nalewki, nabiał i lokalne potrawy.
Jakie produkty tym razem dołączą do grona Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej? Przekonamy się już niebawem.