Wizyta studyjna o turystyce kulinarnej

12.10

 

Przedstawiciele gospodarstwa Kozia Rodzinka, Farmy Różnorodności oraz Pasieki Frysz wzięli udział w wizycie studyjnej „Wykorzystanie turystyki kulinarnej jako innowacyjnego narzędzia rozwoju obszarów wiejskich województwa śląskiego”, organizowanej przez przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Była to okazja do odwiedzenia wielu ciekawych miejsc: Pstrągu Ojcowskiego, Lavendziarni, Winnicy Wieliczki, Ekofarmy-Wioski Indiańskiej, gospodarstwa agroturystycznego Koziarnia oraz "Wiśniowy Gaj". Zwieńczeniem wyjazdu studyjnego była wizyta w Dolinie Karpia w Zatorze - spotkanie z przedstawicielem Stowarzyszenia Dolina Karpia, spacer po Stawach z przewodnikiem ornitologicznym, warsztaty krówkowe w Lolly Polly.

Życzymy, by zdobyte doświadczenia i poznanie nowych wytwórców stały się inspiracją do kolejnych innowacyjnych przedsięwzięć.

 

Wizyta studyjna współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Wędzone pstrągi
Wędzone pstrągi
Na stole butelki i słoiki z lokalnymi produktami
Na stole butelki i słoiki z lokalnymi produktami
Beczki do produkcji wina
Beczki do produkcji wina
Sery leżące na drewnianym stole
Sery leżące na drewnianym stole
Plantacja winogron
Plantacja winogron
Degustacja lokalnych produktów
Degustacja lokalnych produktów
Uczestnicy wyjazdu siedzący w altanie
Uczestnicy wyjazdu siedzący w altanie
Pole lawendy
Pole lawendy
Uczestnicy obserwują przyrodę przez lornetki
Uczestnicy obserwują przyrodę przez lornetki
Namiot
Namiot
Grupowe zdjęcie uczestników wyjazdu
Grupowe zdjęcie uczestników wyjazdu