Producenci Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej zdobywają nowe doświadczenia
Producenci wyrobów certyfikowanych Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej stale szkolą się i zdobywają nowe doświadczenia.
Krzysztof Gałuszka – właściciel gospodarstwa Kozia Rodzinka z Pawłowic oraz Zyta Błąkała – właścicielka Farmy Różnorodności z Wisły Wielkiej wzięli udział w wyjeździe studyjnym pn. „Nowoczesna dywersyfikacja dochodu w gospodarstwach śląskiej wsi”, organizowanym przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
Odwiedzili region świętokrzyski, gdzie zwiedzili Muzeum Śliwki, winnice i sady, a także gospodarstwo zielarskie oraz rybackie. Gościli również w Olejarni Zagłoby, gdzie poznali historię olejarstwa w Polsce i mieli okazję zobaczyć pokaz tłoczenia oleju. Wiele pozytywnych wrażeń dostarczyła również wizyta na plantacji w Oazie Lawendy. Na zakończenie wzięli udział w warsztatach w serowarni Kwaśne Wiśnie.
Zdobyte doświadczenia i nowe inspiracje z pewnością wykorzystają w swojej działalności.
"Europejski Fundusz Rolny na racze Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Operacja realizowana przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi