Warsztaty serowarskie

28.04

 

Lokalni producenci choć mają wiele obowiązków, znajdują czas dla innych. W kwietniu pani Marlena z gospodarstwa Przewoźnikówka poprowadziła warsztaty serowarskie dla dzieci w Gminnym Ośrodku Kultury w Pawłowicach. Uczyła 10-latków, jak robić bundz, czyli ser z mleka owczego przypominający twaróg, opowiadała o hodowli zwierząt i prowadzeniu gospodarstwa. Dzieci przygotowane przez siebie sery zabrały do swoich domów. Każdy z uczestników warsztatów mógł też skosztować serwatkę i pyszne mleko Jersey, które wyróżniono certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Dzieci poprzez zabawę wiele się nauczyły!

Świetnie, że lokalną markę tworzą ludzie, którzy swoją pasją dzielą się z innymi. Gratulujemy tej wspaniałej inicjatywy!

 

Warsztaty serowarskie
Warsztaty serowarskie
Prowadzący warsztaty serowarskie przy stole z produktami, w tle dzieci siedzące przy stołach
Prowadzący warsztaty serowarskie przy stole z produktami, w tle dzieci siedzące przy stołach
Dzieci pracują przy stołach podczas warsztatów serowarskich
Dzieci pracują przy stołach podczas warsztatów serowarskich