Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej rośnie w siłę

03.04

 

Podczas Jarmarku Wielkanocnego w skansenie mieszkańcy i turyści mogli poznać i posmakować wszystkie cenne lokalnie produkty, które zostały oznakowane Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej podczas I i II naboru wniosków.

W niedzielę 2 kwietnia w skansenie starosta Barbara Bandoła, wicestarosta Damian Cieszewski oraz prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej i przewodniczący komisji certyfikacyjnej Grzegorz Cempura oficjalne wręczyli certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej dla 34 produktów/grup produktów, wytwarzanych przez 17 lokalnych producentów. Otrzymali również statuetki przedstawiające logo marki – pszczyńską różę.

Końcem marca do marki dołączyło 10 nowych producentów, a siedmiu z pierwszej edycji uzyskało znak jakości dla kolejnych swoich produktów. Tym samym grono producentów uhonorowanych znakiem jakości liczy już 23 wytwórców.

- Nawiązuje się współpraca między naszymi producentami. Firma BeEco i Uzdrowisko w Goczałkowicach-Zdroju otrzymały certyfikaty podczas I edycji Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. To spowodowało, że pani Beata Marekwia wyprodukowała linię kosmetyków dla goczałkowickiego uzdrowiska, której produkty w II naborze wyróżniliśmy znakiem jakości - mówił Grzegorz Cempura, prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej i przewodniczący komisji certyfikacyjnej.

Każdy, kto w weekend 1 i 2 kwietnia odwiedził Jarmark Wielkanocny w skansenie mógł przekonać się o wysokiej jakości oznakowanych produktów - zarówno tych, które tworzą Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej od 2022 roku, jak również wyrobów wyróżnionych w tegorocznym naborze.

Wicestarosta podkreślał, że lokalna marka rozwija się i ma się dobrze. - Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej rozwija się, dzięki kreatywności i pomysłom producentów, ich produkty są doceniane, nie tylko w Polsce. Chcemy, aby była jeszcze bardziej widoczna. Nasi certyfikowani producenci otrzymali statuetki, które wprowadziliśmy przy II naborze. Otrzymają je też producenci, którzy certyfikat uzyskali w zeszłym roku. Zależny nam, aby każdy mógł postawić taką różę u siebie na stoisku, aby przyciągała wzrok i wzbudzała ciekawość klientów - mówił Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński.

Starosta gratulowała lokalnym producentom otrzymania certyfikatów Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. - Rodzina to słowo, które oddaje klimat jaki wytworzył się wśród naszych wytwórców. Mamy tutaj przed sobą cudownych, aktywnych, przedsiębiorczych i mądrych ludzi, którzy potrafią brać sprawy w swoje ręce - mówiła Barbara Bandoła, starosta pszczyńska.

Producenci podpisali umowę na używanie znaku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej końcem marca. Certyfikaty zostały przyznane na dwa lata. Po tym czasie - jeżeli taka będzie ich wola - będą ponownie przechodzić proces certyfikacji, który sprawdzi, czy wytwarzane produkty nadal są wysokiej jakości.

Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej to znak jakości i potwierdzenie, że dany produkt pochodzi z powiatu pszczyńskiego, powstał z miejscowych surowców, jest przyjazny środowisku naturalnemu. O przyznaniu marki decydowała komisja certyfikacyjna, w skład której weszli m.in. przedstawiciele Powiatu Pszczyńskiego, Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej oraz lokalni producenci.

Produkty i grupy produktów, wyróżnione Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej podczas II certyfikacji:

  1. Piwa rzemieślnicze Brovar 16: Pszczyńskie Miodowe, Pszczyński Pils, Pszczyńskie Pszeniczne, Pszczyński Koźlak, Pszczyńska Aipa, Pszczyńskie Bursztynowe wytwarzane przez Grupę Kozioł Sp. z o.o. z Pszczyny 
  2. Orzechy laskowe w łupinie wytwarzane przez Zbigniew Ciemniewski Przetwórstwo Rolno-Spożywcze z Jankowic 
  3. Kule i kremy serowe „Podróże Księżnej Daisy”: kula serowa ze szczypiorkiem, kula serowa z kozieradką, kula serowa z zielonym pieprzem, kula serowa z lawendą i lebiodką, kula serowa z oliwkami, krem serowy rodos, krem serowy dalmacki, krem serowy z chrzanem i wędzonym pstrągiem wytwarzane przez DG&JG Sp. z o.o. Elżbieta Maria Grűner z Wisły Wielkiej
  4.  Serowa rolada pszczyńska: z ziołami i cebulką, z zielonym pieprzem, z melisą, z pomidorami i bazylią, z orzechami i migdałami, z kozieradką, z czarnuszką i pomidorem, z tradycyjną wędzonką, w piwie wytwarzana przez DG&JG Sp. z o.o. Elżbieta Maria Grűner z Wisły Wielkiej
  5.  Tort serowy VIZLA z orzechami wytwarzany przez DG&JG Sp. z o.o. Elżbieta Maria Grűner z Wisły Wielkiej
  6.  Suszecka ciap kapusta wytwarzana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Suszcu
  7.  Nudle z Suszca wytwarzane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Suszcu
  8.  Wiślańska bania z pomarańczą i wanilią wytwarzana przez Zytę Błąkałę (Farma Różnorodności) z Wisły Wielkiej
  9.  Produkty Borowinowe SPA: dezodorant w kremie Orzeźwienie, masło do ciała Przyjemność, mydło z borowiną, serum do twarzy Otulenie, wytwarzane przez BeEco Dobre Z Natury Beata Marekwia z Piasku dla Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój Sp. z o.o. 
  10. Czosnku Wianek wytwarzany przez Jolantę Brandys (Gospodarstwo Brandys) z Mizerowa 
  11. Kopa Jankowicka wytwarzana przez Karczmę Wiejską w Jankowicach 
  12. Rolada śląska z modrą kapustą i kluskami śląskimi wytwarzana przez Karczmę Wiejską w Jankowicach
  13.  „W Krauzach” - Pszczyńskie Smarowidła: smalec ze skwarkami, smalec z pomidorami, wieprzowina z zielonym pieprzem, kaczka z jabłkiem wytwarzane przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny 
  14. „W Krauzach” - zakwas wg domowej receptury pszczyński żur wytwarzany przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny
  15.  „W Krauzach” - pszczyńskie pieczarki: pieczarki opiekane, pieczarki z pomidorami i chilli wytwarzane przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny
  16.  „W Krauzach” - Pszczyńskie Smarowidła: konfitura z czerwonej cebuli w winie wytwarzana przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny 
  17. Haft ręczny „Pszczyńska Róża” wytwarzany przez Bożenę Rokitę z Goczałkowic-Zdroju
  18.  Lalki kolekcjonerskie w stroju pszczyńskim wytwarzane przez Bożenę Rokitę z Goczałkowic-Zdroju
  19.  Miód nektarowy rzepakowy, miód nektarowy wielokwiatowy, miód nektarowy lipowy z  Pasieki Tomala w Pielgrzymowicach
  20.  Pyłek pszczeli z Pasieki Tomala w Pielgrzymowicach
  21.  Pierzga pszczela z Pasieki Tomala w Pielgrzymowicach 
  22. Nudle Pszczyńskie: naturalne, z dodatkiem szpinaku, z dodatkiem buraka wytwarzane przez Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka z Ćwiklic 
  23. Polędwiczki po Pszczyńsku wytwarzane przez Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka z Ćwiklic 
  24. Miód lipowy, miód rzepakowy, miód akacjowy z Pasieki Frysz w Pawłowicach
  25.  Ser kozi z Pawłowic z szafranem wytwarzany przez Kozią Rodzinkę Gospodarstwo Rolne Krzysztof Gałuszka z Pawłowic 
  26. Hydrolat lawendowy „Bartoszówka” wytwarzany przez Lawendę pod lasem Anna Mazur w Studzienicach 
  27. Wrzeciono lawendowe wytwarzane przez Lawendę pod lasem Anna Mazur w Studzienicach
  28.  Tabliczka zapachowa „Lawenda” wytwarzana przez Lawendę pod lasem Anna Mazur w Studzienicach 
  29. Olejek lawendowy wytwarzany przez Lawendę pod lasem Anna Mazur w Studzienicach 
  30. Twaróg - Frykas Babci Krysi wytwarzany przez Górę Sera - Jerzy Malcher Gospodarstwo Rolno-Hodowlane z Góry 
  31. Domowe sery żółte na bazie twarogu - Smakołyki Taty: klasyczne, z suszonymi pomidorami i czarnuszką, z kminkiem i prażoną cebulką, z czosnkiem, z chilli wytwarzane przez Górę Sera - Jerzy Malcher Gospodarstwo Rolno-Hodowlane z Góry 
  32. Mleko Jersey wytwarzane przez Gospodarstwo Przewoźnikówka - Marlena i Piotr Przewoźnik z Pielgrzymowic
  33.  Mleko kozie wytwarzane przez Gospodarstwo Przewoźnikówka - Marlena i Piotr Przewoźnik z Pielgrzymowic 
  34. Świeżaki - sery świeże z dodatkiem ziół, warzyw, bakalii: naturalny, z czarnuszką, z czosnkiem mix, z pomidorem mix, z pistacjami, z orzechami, z papryką mix, z chilli, z kozieradką, z żurawiną wytwarzane przez Gospodarstwo Przewoźnikówka - Marlena i Piotr Przewoźnik z Pielgrzymowic 

Bardzo dziękujemy całej Rodzinie Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej za udział w jarmarku, wspaniałe produkty i piękne stoiska. To Wy udowadniacie, że Powiat Pszczyński to prawdziwa przestrzeń aktywności.

 

Statuetki przestawiające różę - logo Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej ustawione obok siebie na stole.
Statuetki przestawiające różę - logo Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej ustawione obok siebie na stole.
Prowadzący wydarzenie przemawia na scenie.
Prowadzący wydarzenie przemawia na scenie.
Wicestarosta przemawia na scenie.
Wicestarosta przemawia na scenie.
Przedstawicielka Gospodarstwa Kozia Rodzinka stoi przed stoiskiem. Trzyma w jednej ręce certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a w drugiej statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawicielka Gospodarstwa Kozia Rodzinka stoi przed stoiskiem. Trzyma w jednej ręce certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a w drugiej statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Pani Bożena Rokita stoi przed swoim stoiskiem. Trzyma w jednej ręce certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a w drugiej statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Pani Bożena Rokita stoi przed swoim stoiskiem. Trzyma w jednej ręce certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a w drugiej statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawicielka Grupy Kozioł sp. z o.o. stoi za ladą swojego stoiska. W jednej ręce trzyma certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a w drugiej statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawicielka Grupy Kozioł sp. z o.o. stoi za ladą swojego stoiska. W jednej ręce trzyma certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a w drugiej statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawiciele Gospodarstwa Rolnego Państwa Szczotków stoją za ladą swojego stoiska. jedna kobieta trzyma w ręce certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a druga statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawiciele Gospodarstwa Rolnego Państwa Szczotków stoją za ladą swojego stoiska. jedna kobieta trzyma w ręce certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a druga statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawiciel firmy Zbigniew Ciemniewski Przetwórstwo Rolno - Spożwcze stoi za ladą swojego stoiska. Trzyma w jednej ręce certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a w drugiej statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawiciel firmy Zbigniew Ciemniewski Przetwórstwo Rolno - Spożwcze stoi za ladą swojego stoiska. Trzyma w jednej ręce certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a w drugiej statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawicielka Karczmy Wiejskiej stoi na tle flagi z logo Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej i trzyma certyfikaty oraz statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawicielka Karczmy Wiejskiej stoi na tle flagi z logo Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej i trzyma certyfikaty oraz statuetkę przedstawiającą różę - logo marki.
Przedstawicielka Pasieki Tomala stoi za ladą swojego stoiska i trzyma w rękach statuetkę przedstawiającą różę - logo Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.
Przedstawicielka Pasieki Tomala stoi za ladą swojego stoiska i trzyma w rękach statuetkę przedstawiającą różę - logo Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.
Przedstawicielka firmy BeEco stoi za ladą swojego stoiska i trzyma w rękach statuetkę przedstawiającą różę - logo Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.
Przedstawicielka firmy BeEco stoi za ladą swojego stoiska i trzyma w rękach statuetkę przedstawiającą różę - logo Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.